Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

16o Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Χίου- Προκήρυξη Αγώνων



Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στις 10:00 π.μ., στις αίθουσες του 4ου Γυμνασίου Χίου θα διεξαχθεί το 16ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Χίου, για μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. 

Δηλώσεις συμμετοχής ατομικές ή ανά σχολείο θα γίνονται στο  4ο Γυμνάσιο Χίου στο τηλέφωνο 22710 24900 (ώρες λειτουργίας σχολείου) ή στο fax 22710 24170 μέχρι την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019. Επίσης συμμετοχές θα γίνονται δεκτές την ημέρα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, αν υπάρχουν κενές θέσεις.

Συνδιοργανωτές των αγώνων  είναι το 4ο Γυμνάσιο Χίου, το Νομικό Πρόσωπο  Δήμου Χίου, ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου-Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος» και ο Σκακιστικός Όμιλος Παναγίας Καλλιμασιάς.


                        
                    
                         ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ



ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Το 4ο Γυμνάσιο Χίου, ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου-Βιβλιοθήκη ο «ΦΑΡΟΣ» και ο Σκακιστικός Όμιλος Παναγίας  Καλλιμασιάς Χίου και το Νομικό Πρόσωπο Δήμου Χίου  συνδιοργανώνουν το 16ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Χίου, το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στις αίθουσες του 4ου Γυμνασίου Χίου. Οι αγώνες αποτελούν προκριματική φάση για το 31ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωταθλήματος Μαθητών – Μαθητριών 2019  και για το 17ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Μαθητών – Μαθητριών 2019 της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Η τελική φάση θα διεξαχθεί στο Περιστέρι Αττικής στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου από 20 έως 22 Απριλίου 2019.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Περιφερειακής Ενότητα Χίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο σχολείο κάθε μαθητή/τριας ή στο 4ο Γυμνάσιο Χίου στο τηλέφωνο 22710-24900 ή στο fax 22710-24170 κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Στο χώρο των αγώνων θα γίνονται εγγραφές μόνο αν υπάρχουν κενές  θέσεις.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ:
Χώρος των αγώνων θα είναι το διδακτήριο του 4ου Γυμνασίου Χίου (Νικ. Ζαφειράκη 29, Παναγία Λέτσαινα, Ζωοδόχος Πηγή, Χίος).

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019.
Ο πρώτος γύρος θα αρχίσει στις 10:00 π.μ. και για το λόγο αυτό θα πρέπει οι μαθητές και μαθήτριες μέχρι τις 9:45 π.μ. να έχουν προσέλθει στο χώρο των αγώνων. Όσοι μαθητές εμφανιστούν μετά την έναρξη του πρώτου γύρου θα ξεκινήσουν τους αγώνες από το δεύτερο γύρο.
Οι μαθητές θα αγωνιστούν σε έναν όμιλο για κάθε τάξη (οι συμμετέχοντες Νηπιαγωγείων θα αγωνιστούν στον όμιλο της Α’ Δημοτικού).
Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής κατηγορίες:
1. Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Δημοτικού & Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Δημοτικού
3. Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Δημοτικού
4. Μαθητές - Μαθήτριες Δ' Τάξης Δημοτικού
5. Μαθητές - Μαθήτριες Ε' Τάξης Δημοτικού
6. Μαθητές - Μαθήτριες ΣΤ' Τάξης Δημοτικού
7. Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Γυμνασίου
8. Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Γυμνασίου
9. Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Γυμνασίου
10. Μαθητές - Μαθήτριες Λυκείου

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ - ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με το Ελβετικό σύστημα 6 γύρων, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας που διέπει τα σχολικά πρωταθλήματα. Χρόνος σκέψης ορίζονται τα 30 λεπτά ανά παρτίδα (15 λεπτά για κάθε σκακιστή). Αν η παρτίδα υπερβεί τα 20 λεπτά, προστίθεται χρονόμετρο και οι παίκτες οφείλουν να ολοκληρώσουν την παρτίδα εντός 5 λεπτών (χρόνος ανά παίκτη).

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:
α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
β) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)
γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)
δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
ε) Ο αγώνας μπαράζ.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ:
Θα ισχύσουν οι Κανονισμοί της Ε.Σ.Ο και της F.I.D.E

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:
Η κ. Χούλη Ειρήνη, Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χίου και η κ. Χάψα Ελένη καθηγήτρια του σχολείου.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ - ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ:
Επικεφαλής διαιτητής ορίζεται ο Ομοσπονδιακός διαιτητής κ. Ρικανιάδης Σταμάτης. Οι υπόλοιποι διαιτητές θα ορισθούν από τη Διεύθυνση των αγώνων.
Ενστάσεις υποβάλλονται αμέσως μετά τη λήξη της τελευταίας παρτίδας του γύρου.
Η επιτροπή θα αποτελείται από 3 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη τα οποία θα ορισθούν από τον διαιτητή στον 1ο γύρο.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ - ΕΠΑΘΛΑ:
Θα βραβευτούν οι τρεις πρώτοι ανά τάξη. Η απονομή των επάθλων θα γίνει κατά την τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγώνων. Αναμνηστικά Διπλώματα θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και όλες τις συμμετέχουσες μαθήτριες.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
Το πρώτο στην ομαδική βαθμολογία σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) θα βραβευτεί με κύπελλο. Η ομαδική βαθμολογία προκύπτει από το άθροισμα των βαθμών που θα συγκεντρώσουν οι τέσσερις καλύτεροι παίκτες του κάθε σχολείου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας αυτή αίρεται σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια: α) οι βαθμοί του καλύτερου παίκτη, β) οι βαθμοί του δεύτερου καλύτερου παίκτη, γ) οι βαθμοί του τέταρτου καλύτερου παίκτη, του πέμπτου, κ.ο.κ. δ) σε πλήρη ισοβαθμία ορίζεται αγώνας μπαράζ μεταξύ των τριών καλυτέρων παικτών των ισοβαθμούντων σχολείων.

ΔΙΑΦΟΡΑ:  
 Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους Κανονισμούς της Ε.Σ.Ο και της F.I.D.E ., καθώς και για κάθε έκτακτο περιστατικό, αρμόδια να αποφασίσει είναι η Διεύθυνση των Αγώνων.
                                         
                                                                  Για τη Διεύθυνση των αγώνων
                                                             Η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χίου       
                                                                                   Χούλη Ειρήνη