Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ξεκίνησε το Χριστουγεννιάτικο Σκακιστικό Τουρνουά «ΧΙΟΣ 2012»


Στον φιλόξενο χώρο του συνεδριακού κέντρου του ξενοδοχείου «Ελληνικό Κάστρο» ξεκίνησαν οι αγώνες την Κυριακή που μας πέρασε και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι 2 πρώτοι γύροι. Το τουρνουά θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου μετά από 7 συνολικά γύρους.

Η διοργάνωση από θέματα χώρου, οργάνωσης και συμμετοχών είναι η καλύτερη που έγινε ποτέ στο νησί μας. Να σημειωθεί ότι οι αγώνες γίνονται με εθνική αξιολόγηση από την ΕΣΟ (Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία).

Στους αγώνες συμμετέχουν 37 σκακιστές. Πολύ θετική είναι η συμμετοχή πολλών παιδιών και μεγάλη η χαρά αυτών που παίρνουν μέρος για πρώτη φορά σε επίσημους αγώνες. Μεγάλη και η παρουσία των εφήβων αφού η περίοδος των διακοπών βοήθησε τις συμμετοχές των φοιτητών που μόλις γύρισαν στη Χίο έπιασαν αμέσως δουλειά.

Στον αγωνιστικό τομέα οι μάχες είναι δυνατές, όπως και αναμένονταν. Για τα φαβορί (τους παίκτες με την υψηλότερη βαθμολογικά κατάταξη) δεν υπάρχουν απώλειες για την ώρα. Οι πρώτες θέσεις αναμένεται να κριθούν στους τελευταίους γύρους όταν θα παίξουν και μεταξύ τους.

Για τους μικρότερους οι μάχες είναι εξίσου δυνατές γιατί όλοι είναι στο κυνήγι της πρωτιάς στην ηλικιακή τους κατηγορία. Φυσικά και οι κάποιες ήττες δεν τους πτοούν μια και ως σκακιστές ξέρουν ότι από τις ήττες και από τα λάθη μαθαίνεις το σκάκι. Πολλά χρόνια πριν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, χαρακτήρισε το σκάκι 'μια εικόνα της ζωής'. Αυτή η αναλογία του σκακιού με τη ζωή θεμελιώνει και την παιδαγωγική του αξία.

Όποιος ενδιαφέρεται ή θέλει να γνωρίσει το σκάκι μπορεί να παρακολουθήσει τους αγώνες από κοντά. Πληροφορίες για τις κληρώσεις και τα αποτελέσματα των αγώνων στο http://chioschess.blogspot.gr
Χρόνια Πολλά








Για να δείτε περισσότερες  φωτογραφίες από το τουρνουά πατήστε εδώ.