Ο επικός ποιητής Όμηρος, ο Τούρκος ζωγράφος Εσρέφ Αρμαγάν, ο Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης και ακτιβιστής Στίβι Γουόντερ, οι συμπατριώτες του μουσικοί Λέμον Τζέφερσον, Γουίλι Τζόνσον, η πιανίστρια Τζέσικα Κάλαχαν, καθώς και η αθλήτρια Μάρλα Ράνιαν έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: πρόκειται για ανθρώπους χωρίς όραση.



 Όλοι εμείς που σκοντάφτουμε στο σπίτι με την πρώτη νυχτερινή διακοπή ρεύματος, που γκρεμίζουμε ό,τι βρεθεί μπροστά μας ώσπου να βρούμε ένα κερί ή έναν φακό, στεκόμαστε με θαυμασμό και κατάπληξη μπροστά σε άτομα που διαπρέπουν στις επιστήμες, στις τέχνες και στον αθλητισμό, ενώ έχουν στερηθεί το φως τους.

Τούτες τις μέρες διεξάγεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τυφλών Σκακιστών, με συμμετοχή 26 ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 18 μέχρι 68 ετών. Παίζουν σε ειδικές ατομικές σκακιέρες με ανάγλυφα στοιχεία, ψηλαφούν διαρκώς τα κομμάτια και εκφωνούν στον αντίπαλο τις κινήσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οργανώνονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τυφλών Σκακιστών (IBCA) Σκακιστικές Ολυμπιάδες (με εμφανή υπεροχή των Ρώσων παικτών), Παγκόσμια Πρωταθλήματα και άλλα διεθνή τουρνουά. Η χώρα μας φιλοξενεί κατά διαστήματα σημαντικές εκδηλώσεις (το 2008 έγινε στην Κρήτη η 13η Ολυμπιάδα και φέτος στην Κατερίνη το Παγκόσμιο Ατομικό Πρωτάθλημα).

Αγωνίζονται ισότιμα και με βλέποντες σκακιστές, χωρίς, ωστόσο, μεγάλες διακρίσεις.

Η τωρινή διοργάνωση φιλοξενείται στον Αστέρα Βουλιαγμένης (ξενοδοχείο Αρίων) και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Ασφαλώς τα αποτελέσματα, οι παρτίδες, καθώς και άλλα σκακιστικά χαρακτηριστικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Εκείνο που προέχει είναι η προσπάθεια αυτών των προικισμένων ατόμων, η ευγένεια που αποπνέει η συμπεριφορά τους, η αισιοδοξία τους!

Οι περισσότεροι διακρίνονται και σε άλλους τομείς, κάτι που τους καθιστά αξιοθαύμαστους. Ασφαλώς, δεν λείπουν τα προβλήματα: Ένας από τους πιο ταλαντούχους σκακιστές, ο 18χρονος Αργύρης Κουμτζής, βίωσε τη δυσκαμψία των κανονισμών του πανεπιστημίου, του «τυφλού» Αριστοτέλειου, όπως αναφέρθηκε σε ευρηματικό τίτλο δημοσιεύματος, όταν του απαγόρευσαν να φοιτήσει στο Τμήμα Φυσικής. Ο παραλογισμός φαίνεται από το γεγονός ότι τα αντίστοιχα τμήματα των πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων δεν έχουν ανάλογους περιορισμούς.

Ο διαπρεπής Αργύρης, εκτός από τις πολλές διακρίσεις του στο σκάκι, έχει βραβευτεί σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες και σε διαγωνισμούς Φυσικής. Τελείωσε με άριστα το 1ο Λύκειο Πεύκων και, ύστερα από αγώνα ενάμισι χρόνου και με ειδική διάταξη, υλοποιεί το όνειρό του, τις σπουδές στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.

Ελάχιστο δείγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί, καθώς και γενικότερα τα άτομα με αναπηρία. Σχεδόν απολογητική η αποστροφή σε μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες: «Ήδη έχουμε καθυστερήσει πολύ να κάνουμε τα αυτονόητα για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία».

Πολλές είναι οι περιπτώσεις στον διεθνή χώρο τυφλών που διέπρεψαν ή διαπρέπουν σε διάφορους τομείς. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση της Αμερικανίδας Έλεν Κέλερ, η οποία, χωρίς όραση και χωρίς ακοή, απέκτησε το πτυχίο Καλών Τεχνών και διακρίθηκε ως συγγραφέας. Παρ' ότι δεν είχε δει το φως του ήλιου, έλεγε: «Κράτησε το πρόσωπο κάτω από τις ηλιαχτίδες και δεν θα δεις ποτέ σκιά».

πηγή: http://www.avgi.gr